miercuri, 23 ianuarie 2008

Delirul Unchiului Benone



Ingrediente: o ceapa mare, rotunda; ciupercile maruntite cu mana, sos Unchul Benone, o farfurioara patrunjel tocat, ulei ochiometric, sare piper cat de mult, paste titirez, bere Guiness Erasmus -donata cu generozitate de uniunea studentilor, o cratita murdara cu bitum pe fund, un burete, un cutit pentru razalit respectivul bitum, detergent de vase pentru degresat untura, un aragaz neaparat electric, un geam, plus curaj, bunavointa si foamete.

*Prepararea acestei retete necesita doua incapabile flamande

1. Se cauta tigaie curata.
2. Se renunta la 1.
3. Se recurge la tigaia grunduita.
4. Se freaca bine.
5. Idem 4.
6. Idem 5.
7. Se striga victorie
8. Se taie ceapa -preferabil in stelute sau elefanti.
9. Se incinge uleiul in punctul 3.
10. Se pune jumatate de ceapa, restul se pune la pastrare intr-o punga in frigider, intonanadu-se invocatia "da Doamne sa nu se strice".
11. Se deschide geamul pentru ochiii asupriti, mari si lacramosi.
12. Se maruntesc ciupercile.
13. Se pun ciupercile peste prajeala.
14. Se fierbe apa, se toarna pastele, bla bla bla - chiar si incapabilele stiu asta.
15. Se pune sosul Benone peste ciuperci, cu patrunjelul tocat, sare si piper din belsug ca in Romania nostra.
16. Se tot pune sos si se tot mesteca pana cand te improasca.
17. Se priveste cu suspiciune. Una dintre incapabile gusta: verdict: e ferbinte. Gusta si a doua incapabila. Confirma verdictul. In rest, nu prea are gust a nimic. Concluzie: mai punem sare.
18. Se ia de pe foc "sosul" si se pune peste paste (orice incapabul stie ca pastele se strecoara, deci nu va faceti iluzii). Din fericire in acest moment geamurile fara perdele ale bucatariei sunt aburite, deci este exclusa posibilitatea unor vecini care crapa de ras.
19. Relaxate, incapabilele isi desfac berea Erasmus (Guiness Draught, 4,2%). Se gusta berea. Are gust de bere blonda, lasata pe masa doua zile. Suspiciunea creste. De aratat arata ca o cacao cu apa...
20. Se mananca mancarea. Care e dulce. Se adauga sare. Iar.
21. Speriata, foamea dispare.
22. Se taie cutia de bere si se scoate din ea o bila de plastic (in sfarsit, pensionarele au cu ce se juca). Plus, daca o plantezi, creste un copac de bere din ea. Din pacate, e bere neagra. Pofta buna!

P.S. Suntem in gradina, plantam bila.

by Maria&Silvana, din seria "Debitari", ianuarie 2008, Dublin.

Niciun comentariu: